Linzensoep

Vegetarische linzensoep

Wat heb je nodig voor 6 personen:

- 3 uien

- 3 stengels bleekselderij

- 600 gram linzen

- 600 gram kikkererwten

- 3 theelepels kaneel

- 600 gram tomatenblokjes

- 1,5 liter water

- 1,5 citroen

- 22 gram verse koriander (naar wens om te garneren)

- 2 a 3 blokjes groentebouillon tabletten

- olijfolie

- 1 teentje knoflook



Hoe maak je het?

1. Maak de ui en knoflook schoon en snipper. Was de stengel bleekselderij en snijd in boogjes. Laat de linzen en kikkererwten uitlekken in een vergiet.
2. Verhit de olie in een soeppan. Bak de ui, knoflook, bleekselderij en kaneel 2 min. op laag vuur.
3. Schep de linzen, kikkererwten en tomatenblokjes erdoor. Voeg het water en de bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat 10 min. op laag vuur koken. Roer af en toe.
4. Pers de halve citroen uit en snijd de koriander grof. Roer ¾ el citroensap door de soep. Pureer de soep grof met de staafmixer en verdeel over de kommen. Garneer eventueel met de koriander.

Waarom is dit een gezonde keuze?
Linzen vallen onder de peulvruchten en zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
In een 25 jaar durend onderzoek onder mannen in Nederland, Japan, de VS, Griekenland, voormalig Joegoslavië en Finland bleek dat het eten van linzen voor een reductie van 82% zorgt op de kans op een hartziekte. Hiervoor zijn niet alleen de vezels verantwoordelijk maar ook de magnesium en foliumzuur die in linzen zitten. Magnesium zorgt ervoor dat de bloedvaten mooi schoon blijven. Het ruimt ongewenste calciumaanslag in de bloedvaten op. Hierdoor kan het bloed beter stromen, meer zuurstof opnemen en meer nutriënten vervoeren.